Razgovor s Majom Urban

9:45:17 je hrvatski ženski rekord u ironman triatlonu. Postavljen je 3. rujna 2016. u Podersdorfu u Austriji, a postavila ga je, kako sama kaže, „seoska učiteljica“ iz Osijeka Maja Urban.

Maja je na godišnjem odmoru u Zadru i nastupila je na nedavno održanom Prvenstvu Hrvatske u sprint akvatlonu na zadarskoj rivi, pa smo iskoristili priliku i razgovarali s njom o postavljanju rekorda, budućim planovima i triatlonu općenito.

Majo, nastupila si na PH u sprint akvatlonu u organizaciji TK TNT. To nam je bila prva trka koju smo organizirali, oko koje smo se naradili i oko koje smo strepili i jako nam je stalo da se naši gosti dobro osjećaju i da nam se vrate. I zato te jednostavno moram pitati. Kakvi su tvoji dojmovi?

Super! Riva i morske orgulje su prekrasne za takvu utrku, atmosfera je bila odlična, super je što je bilo više utrka, pa su i djeca mogla nastupiti. Pa onda još i ručak u restoranu na sred rive, ma super!

 

A tebi, svakako, još jednom hvala što si došla na našu trku. Iz tvog Tri-Tima je došlo 9 natjecatelja. Potegniti iz Osijeka u Zadar na trku, svaka čast.

Ja sam već bila tu, a oni su se organizirali i došli. I bili su dobri i bilo im je lijepo.

 

Tri-Tim je osnovan nedugo iza TNT-a, čini mi se. Prvi put sam čuo za klub prošle godine. Ono, novi klub i imaju neku curu na halfu u Petrčanima. I onda čujem ime Maja Urban i nemam pojma tko je to. Mislim, tko je sad ova nova, a ti, u stvari, nisi nova. Koliko dugo si uopće u triatlonu?

Prvu trku sam imala 2012. u Mađarskoj na halfironman distanci.

 

A koliko dugo si u sportu? Od malih nogu ili je sve počelo kasnije?

Pa u osnovnoj školi sam nekih godinu dana trenirala taekwondo, ali to se treniralo u dvorani, pa mi je bilo vruće i zagušljivo, a ja volim otvorene prostore i teško se zadržavam na jednom mjestu. Poslije sam veslala, a plivam, trčim i vozim bicikl oduvijek, pa sam onda to spojila u jedno. Triatlon.

 

Taekwondo!? Znači i idržljiva i opasna? Pa koliko sad dnevno treniraš?

A ne znam, ne gledam na sat. U stvari, treniram non-stop, uvijek sam u pokretu.

 

Pa da, i sad si došla biciklom iz Pakoštana.

Pa eto vidiš, hahaha. U stvari, još malo dalje od Pakoštana. Do Pakoštana sam danas plivala. I sad mi se tu probuši guma, pa sam još i pješačila.

 

Pa što je to za tebe, ti si rekorderka. U kojem trenutku utrke si shvatila da ćeš srušiti hrvatski rekord u Ironmanu? Ako si to mogla znati za vrijeme trke.

Nisam razmišljala o tome, cilj je bio ići oko 10 sati, po mogućnosti malo ispod. Kad sam došla u cilj vidjela sam rezultat, ali nisam znala da je to rekord. Ekipa je išla provjeriti na googleu i onda smo vidjeli da sam popravila hrvatski rekord za 9 sekundi.

 

9 sekundi!? Nakon cijelog dana sve se svede na 9 sekundi. Što je sljedeće? Za koju utrku se sad spremaš?

  1. rujna, opet Ironman Podersdorf Austrija.

 

Opet loviš rekord?

Hahaha, ne možeš to znati. Znaš kako je u triatlonu, pogotovo u dugom triatlonu, dok ne prođeš ciljem milijun stvari ti se može dogoditi, guma, probava, žuljevi…Idem opušteno, pa što bude. Iako sad imam teret tog rekorda, pa se od mene kao nešto očekuje.

 

Svjetsko prvenstvo u Ironmanu na Koni, razmišljaš li o tome?

S ovim vremenom sigurno ne. Ako ću već morati dignuti kredit da bih otišla tamo onda neka to bude s nekim vremenom koje je koliko-toliko konkurentno. Iako je moj rezultat hrvatski rekord, u svjetskim okvirima on i nije nešto značajan, pa ako već idem turistički bez nekog rezultata onda bih išla baš turistički i išla istraživati tamošnje plaže i prirodu, a ne bih sudjelovala u utrci.

 

Ovdje u Zadru si na godišnjem odmoru. Kako provodiš vrijeme?

A što misliš!? Treniram, hahahahaha!

 

A usput i nastupiš na ponekoj utrci?

Naravno, to mi je super. Bila sam na PH u sprint akvatlonu, otplivala jedno kolo ZOWL-a KDP-a Donat, odradila jedno kolo TNT akvatlon kupa, isti dan istrčala Bibinje summer run, u subotu ću plivati maraton Preko-Zadar, a u nedjelju je bio u planu plivački maraton u Biogradu, ali sam dobila iznenadni poziv za noćni uspon na Sveto Brdo na Velebitu koji je sa subote na nedjelju, pa će Biograd otpasti.

 

Pa to je sve samo ne odmor.

Hahaha, pa nekome to može i tako izgledati, ali nama triatloncima je to odmor. Kad sam već tu onda iskoristim utrke za trening.

 

A što inače radiš kad ne treniraš?

Radim u školi u Bilju. Sjednem na bicikl u Osijeku i vozim u Bilje na posao. To je nekih 5 kilometara, ali ja vozim malo okolo, pa vozim par sati.

 

Haha, opet trening.

A kad se volim voziti. Ej, hoćeš viditi kako mijenjam gumu? Bolje da se sad probušila nego na Ironmanu.

 

Da, da i slikat ću te.

Ma samo daj.

 

Nego, imam nešto za tebe.  TNT majica.

Za mene!? Super! Baš su mi super te vaše majice, lijepe su. Ajde slikaj.

 

Nakon toga je Maja vješto promijenila gumu na bicikli i biciklom veselo odpedalala na drugi kraj grada gdje je smještena.

Majo, sretno u Podersdorfu!

Kategorija: